ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ομιλία Στάθη Ζάχου Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Την Τρίτη 10/6, θα έχουμε τη χαρά να μας μιλήσει ο Καθηγητής Στάθης Ζάχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών Τ.Ε. στη Σπάρτη στις 12:00.
Ακολουθεί τίτλος και σύνοψη,

Γρηγόρης Καραγιώργος.

 

Τίτλος:
Ο δρόμος από τον Leibniz ως τον Turing: Από τους συλλογισμούς στους υπολογισμούς


Σύνοψη
Μια ομάδα λαμπρών νεωτεριστών μέσα σε τρεις αιώνες ασχολήθηκαν με την φύση της ανθρώπινης σκέψης. Η ενασχόληση αυτή οδήγησε στον ψηφιακό υπολογιστή γενικής χρήσεως. Εκτός από τον Turing, κανένας από αυτούς δεν είχε ιδέα ότι η εργασία του θα είχε μια τόσο συγκλονιστική εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο μας. Ο Leibniz κοιτούσε μακριά, αλλά όχι και τόσο. Ο Boole ούτε καν φανταζόταν ότι η άλγεβρα της λογικής του θα είχε χρησιμότητα στον σχεδιασμό ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Ο Frege θα είχε μείνει κατάπληκτος αν ήξερε ότι οι λογικοί του κανόνες έχουν ενσωματωθεί σε προγράμματα υπολογιστών που εκτελούν συλλογιστικές διεργασίες. Το πρόγραμμα του Hilbert για την θεμελίωση των μαθηματικών είχε εντελώς διαφορετικούς στόχους. Και ο Godel, που ζούσε στον δικό του κόσμο, σίγουρα δεν σκεφτόταν εφαρμογές σε μηχανήματα. Ωστόσο, το σπουδαίο όραμα του Turing έχει πια πραγματοποιηθεί.